YFF – uke 43

Sydde videre på den brudekjolen jeg startet på forrige gang. Sydde inn tre sømmer på den samme siden som jeg hadde startet på. Sydde inn ytterstoffet og fôret. 

Hva har lært?

En måte å sy inn lag, som ligger på en måte inni hverandre, ved å klippe et lite hakk i hvert stoff på et spesielt punkt så det blir enklere å få det til å bli fint.

-Victoria

Plastikk kjole

Startet med å finne ut hva vi skulle gjøre og lage før vi begynte å lage noen prøvelapper hver. Etter det lagde vi en felles skisse på hvordan kjolen skulle se ut før vi bestemte oss for å bare dele kjolen i 8 deler så vi kunne bestemme hvordan vi selv ville at vår del skulle se ut. Vi lagde mønster og delte delene ut før vi begynte å sy. Vi hadde litt lite tid så alt måtte gå litt fort. Jeg valgte å sy et erme og sydde på noen remser med plastikk frynser med detalje sømmer . Etter det sydde jeg sammen ermet.

Det ferdige resultatet:

Hva har jeg lært?

At man fint kan bruke andre materialer og allikevel få det til å se veldig kult ut.

YFF – uke 42

Startet dagen med å hjelpe til med en kunde som skulle tilpasse en brudekjole. Etter det startet jeg med å sy inn den brudekjolen. Min første brudekjole! Woohi! Da jeg skulle sy den inn så måtte jeg sprette og måle og prøve å sy. Det er lettere sagt en gjort hvertfall. 

Hva har jeg lært?

Det å sy inn en brudekjole er veldig mye jobb, fordi man må sprette opp ganske mye og sy inn på fôret og ytterstoffet. 

-Victoria

Skjørt

Startet med at jeg lagde mønster for skjørtet. Skjørtet skal være et sirkelskjørt så da målte jeg og satte på noen streker, som bildet viser, en bit som skal være forsiden og bakstykket, linning og stikklomme. Etter det begynte jeg å klippe. Etter at jeg hadde klipt startet jeg med at jeg sydde begge bakstykkene sammen med forstykket. Da jeg sydde sammen stykkene så sydde jeg med små sting de første 8 cm og så lange sting der lommen skal være før jeg byttet til små sting igjen. Etter det stryket jeg på noe viselin på linningen og sydde linningen fast.

Etter dette startet jeg på lommene. Sydde en del fast ,der de store stingene var, på den ene delen på sømmonnet og så sydde jeg den andre delen fast på den andre delen av sømmonnet.  Etter det sydde jeg fast begge delene sammen så det ble en lomme. Fikk gjort en del feil så måtte sprette opp en del. Ser ut som at det kommer til å bli bra etterhvert da. Etter at lommene endelig ble ferdig så begynte jeg å sy på den usynlige glidelåsen jeg skulle ha på.

Etter at jeg hadde sydd den på så måtte jeg sprette den av, fordi jeg hadde sydd den på feil vei. Sydde den på igjen og da klarte jeg å få den til å bli veldig usynlig. Så begynte jeg med linningen. Oppdaget fort at det hadde bli gjort noe feil med linningen men sprettet da opp noen få sting og brettet linningen før jeg sydde den. Da linningen var ferdig så sydde jeg glidelåsen helt opp. Ble egentlig veldig fornøyd med hvor usynlig jeg klarte å sy den glidelåsen. Sydde så sammen bakstykkene bak, før jeg overlocka kanten nederst og la den opp. Etter det fikset jeg på noen små ting bl.a. sydde fast resten av glidelåsen og sydde på en hekte. Til slutt målte jeg opp og sydde på 3 knapper på hver side av skjørtet, ved siden av lommene. 

Det ferdige resultatet:

Hva har jeg lært?

Jeg har lært hvordan man setter sammen et skjørt og hvordan man syr et. Å sy skjørt er faktisk enklere enn jeg trodde.

-Victoria

Redesign skjorte

Startet oppgaven med å velge en skjorte. Så satte vi den på en byste og skulle lage forskjellige klær ved å sette nåler.  Meningen med dette var å få i gang ideene. Etter dette fant vi bilder og lagde inspirasjonstavle før vi klipte ut 20 stofflapper for å lage prøve lapper. Sydde forskjellige sømmer og prøvde meg frem med forskjellige teknikker på prøvelappene. Etter at jeg var ferdig med prøvelappene så fant jeg frem en skjorte som jeg tok på byste og klipte. Klipte av kragen, knapphullsstolpen. Snudde så skjorta og sydde igjen der knappehullsstolpen hadde vært. Brukte ermene til å lage en type sløyfe foran. Klipte så litt der ermene starter for å få en åpning for armene. Brettet kanten og sydde en søm på ermet og så en detaljesøm.

Fant en skjorte til som jeg satte på bysten. Sydde kragen fast i den hvite skjorta, så jeg kunne bruke knappehullene på den skorta som åpning bak. Klipte av ermene på den skjorta. Prøvde meg litt frem med hvordan jeg kunne sy igjen den åpningen for at det blir pent. Sydde en søm også ble det bare rart, prøvde forskjellige måter for en løsning med lommer men det funket ikke så sprettet opp hele sømmen. Klipte så av noe av stoffet nederst for å gjøre skjørtet kortere. Etter dette strøyk jeg og brettet kantene ved erme åpningene og ved halsen og så sydde. Sydde på ermene der jeg hadde sprettet opp sømmene, så ermene henger ned på hver side. Delte så det stoff stykket jeg hadde klipt av i 2. Sydde den korteste delen på foran og den lengste delen bak. Da har skjørtet blitt asymetrisk. 

Dette er skjorta før jeg begynte å sy og klippe i den.

 

Det ferdige resultatet: 

Utstilling:

Hva har jeg lært?

Å tenke veldig utenfor boksen og løsningsorientert. 

-Victoria

YFF – uke 41

12/10

Jeg fortsettet med å sy på kjolen jeg startet med før høstferien.  Sydde en kant nederst på de to innerste lagene som jeg hadde klipt opp. Etter det klipte jeg litt av kanten nederst på det ytterste laget før en annen tok over for å klippe av resten (hun tok over for at kanten skulle bli klippet fint og rett). Deretter så øvde jeg litt på å sy en fin kant på noen avklipte stoffbiter fra kjolen.

Hva har jeg lært?

Litt mer om hvordan man bruker den spesielle foten som bretter kant for deg og mer om prosessen med hvordan man klipper av litt nederst på en kjole, for å legge den opp, så det blir pent og rett.

-Victoria