YFF – uke 47

Startet med å hjelpe til med å vaske litt, før jeg hjalp noen kunder med å se på selskapskjoler. Etter dette ordnet jeg og en annen videre på utstillingen i vinduet for å gjøre den klar til jul. Sydde så videre på kjolen jeg startet på sist gang. Sydde videre på en kant nederst på kjolen, før jeg strøyk kantene og så startet med å klippe opp det første laget med tyll.

Hva har jeg lært?

En teknikk om å klippe opp tyll på en kjole.

-Victoria

Svart hvitt overdel

Vi skal lage en overdel som skal være svart og hvitt. Overdelen skal vi designe selv og lage ut av et type lerretstoff. Startet med å tegne opp en del topper og valgte en jeg ville gå videre med. Tegnet den toppen større og bak og foran, før jeg begynte å klippe ut mønster. Brukte et mønster som allerede var klart. Startet med å beregne hvordan stripene på toppen skulle være og startet så å klippe ut mange strimler i svart og hvitt. Sydde 16 strimler sammen, anna hver svart og hvitt. Så klipte jeg ut bitene jeg skulle ha til overdelen.

Etter det sydde jeg sammen de to delene i for stykket og bakstykket, før jeg sydde sammen forstykket og bakstykket ved skuldrene. Etter dette sydde jeg  ermene sammen, før jeg sydde en rynketråd på fordi ermet er litt bredere enn åpningen til ermet er. Sydde så fast ermene på hver sin side. Etter at jeg var ferdig med ermene oppdaget jeg at jeg hadde sydd den ene på vranga så sprettet opp sidesømmen på ermet og snudde det. Orket ikke å sprette av hele ermet. Prøvde så toppen så bestemte meg at jeg vil gjøre det kortere, begynte da å klippe av litt av lengden. Klipte litt av og klipte ut bånd for å ha ved de forskjellige åpningene på overdelen.  Sydde på skråbånd ved hals åpningen og bånd ved erme åpningen men trakk også strikk i båndet. Til slutt strøyk jeg overdelen og satte den på utstilling.

 

Resultatet av den ferdige svart hvitt overdelen:

Hva har jeg lært?

At jeg må være veldig nøye når jeg syr sånne striper så de ender opp med å bli like store og treffer hverandre i sidene.

-Victoria

Print

Vi skulle lage et print til å ha på hettegenseren vi hadde sydd. Jeg hadde allerede tenkt ut hvilket motiv jeg skulle lage. Startet med å prøve ut forskjellige ting på Adobe Illustrator programmet og startet å tegne. Brukte en del sirkler og prøvde meg litt frem. Resultatet ble jeg egentlig veldig fornøyd med. Overrasket meg selv litt med hvor bra jeg klarte å få motivet til å bli. Etter dette skulle jeg få det på hettegenseren jeg hadde sydd tidligere. Startet med å  skrive ut engang og måtte da skifte bakgrunnsfarge noen ganger og skifte litt farger og gjøre ting større på motivet, fordi da jeg skrivde det ut så kom det ingenting på arket. Etter noen feil med det så prøvde jeg å stryke det på, men motivet syntes ikke på stoffet jeg hadde prøve-stryket det på. Måtte igjen da bytte på motivet og forskjellige ting. 

Resultatet:

Hva har jeg lært?

Å bruke Adobe Illustrator og at prosessen med å få et print på stoff ikke er enkelt.

-Victoria

YFF – uke 46

Startet med å dampe en brudekjole. Etter det skulle jeg legge opp en ballkjole og sy på en plate bak på kjolen. Lagde en liten tegning med målene jeg skulle legge opp kjolen med. Startet med å klippe av 7 cm rundt hele fôr stoffet, og så klipte jeg av flere cm på det øverste stoffet. Brukte så en spesiell fot for å sy en fin kant nederst. 

Hva har jeg lært?

At det ikke trenger å være så vanskelig å legge opp en kjole og jeg har endelig lært meg teknikken med den foten!

-Victoria

 

YFF – uke 45

Sydde inn alle de tre lagene i skjørtet på brudekjolen jeg hadde startet på tidligere. For å sy inn disse lagene, så måtte jeg måle og sy hvert lag hver for seg. Etter dette hjalp jeg en kunde før jeg lagde en liste over sko som er på Brudehuset. La skoene så inn på en produktoversiktside. Til slutt hjalp jeg til med å sy en serk (en type viking kjole).

Brudekjolen etter at den hadde blitt sydd inn ca. 3 cm  på hver side.

Hva har jeg lært?

At det er vanskeligere å sy inn en brudekjole enn det jeg trodde, men jeg har lært det og lært flere teknikker på hvordan man kan sy inn et klesplagg i siden som har flere lag med stoff. 

-Victoria
 

Hettegenser

Startet med å klippe ut mønster og stoffdeler til hettegenseren. brukte rissehjul og risse papir for å markere innsnitt osv på stoffdelene. Etter dette startet jeg først med å sy lomma på forstykket med tvillingnål, så sydde jeg innsnittene på ermene før jeg sydde begge ermene fast på forstykket og så sydde jeg de fast på bakstykket. Overlocka kanter og strøk kantene pent. Etter det sydde jeg sidesømmene og overlocka så sømmonene. Klipte til ribbekanten, jeg skulle ha nederst på hettegenseren, og brettet den i to før jeg sydde den på og overlocka kanten. 

Startet så på hetta. Hadde 4 hette deler så sydde to og to sammen. Skulle så sy to knappehull på så øvde litt på det før jeg strøyk på viselin der jeg skulle sy knappehull før jeg sydde knappehull og sprettet for å få hull. Etter det sydde jeg hettedelene sammen og strøk kantene fint. Sydde så en stikning langs kanten på hetta for å lage løpegang til snora. Sydde ribbekant nederst på begge ermene før jeg målte til og sydde fast hetta i genseren. Trakk så snora gjennom løpegangen. 

Det ferdige resultatet: en mørk blå hettegenser.

Hva har jeg lært?

Jeg har lært å sy hettegenser, tilpasse mønster og lært meg å sy hakket rettere enn før. 

-Victoria

 

 

YFF – uke 44

Sydde videre på brudekjolen jeg hadde startet på tidligere. Fikk sydd den ferdig inn i sidene, så mangler bare å sy inn alle lagene i skjørtet så kjolen blir lik på begge sider. 

Hva har jeg lært?

Mer om hvordan man syr inn kjoler med mye stoff. 

-Victoria