Lærling – november 2019

En kunde kom inn med en kjole som hun ønsket å ha kortere og at halsen på kjolen skulle bli kortere. Startet med å sprette av halsen og klippe den litt kortere før jeg nålte den fast for å finne ut hvor kort halsen kunne bli og fortsatt se pen ut. Etter at jeg hadde funnet ut av det klipte jeg halskanten kortere og sydde den på igjen. Målte forskjellen på foran og bak på lengden før jeg sprettet opp kanten bak. Nålte foran og bak sammen før jeg klipte bak kortere. Presset sømrommet før jeg sydde kanten bak. Presset den nye kanten.

Startet med å sprette av netting delen øverst på overdelen og beltet i midjen før kunden kom og prøvde igjen. På prøving målte jeg hvor hun ville ha de nye tyllstroppene og hvor lange de skulle være. Etter dette klipte jeg ut to tyll biter etter målene fra prøvingen, sprettet opp der jeg skulle sy fast stroppene før jeg sydde de fast. Kunden kom og prøvde igjen, og etter det justerte jeg litt på stroppene før jeg dampet kjolen.

Ballkjolen skulle bli kortere. Startet med å måle nålene jeg hadde satt på hovedlaget på prøving, endret litt på noen for å få en rett lengde. Før jeg klipte og sydde hovedlaget. Etter det klipte jeg til alle tyllagene på kjolen. Dampet tilslutt kjolen.

Denne kjolen skulle det gjøres litt forskjellig med. Startet med å sprette av glidelåsen mb (midt bak) og sprette opp midjesømmen bak frem til sidesømmene. Sydde inn øverst i sidene før kunden kom og prøvde. Kjolen måtte heises opp i livet bak, så brettet og satte nåler der den nye midjesømmen bak skulle gå. Sydde igjen bak og målte så midjesømmen ble lik på begge sider av mb. Sydde i glidelåsen igjen før kunden kom og prøvde. Etter prøving sydde jeg midjesømmen på fôret så det ville passe til hovedlaget og klipte av en del sømrom. Sydde inn stroppene, sydde fôret fast på glidelåsen og sydde kjolen igjen i sidene. Kunden kom og prøvde igjen og da satte jeg nåler på lengden. Etter prøving sydde jeg kjolen igjen på skuldrene og klipte og sydde lengden. Dampet til slutt kjolen.

Hva har jeg lært?

Mye om hvor mye endringer og hva slags endringer man kan gjøre med en kjole og hvordan man kan korte ned en hals på en genser.

Gjennomførte læreplanmål:

 Utføre håndsøm, maskinsøm og andre teknikker i kjole- og draktsyerfaget.

Analysere, prøve og tilpasse plagg på kunde.

Modellere detaljer, utføre drapering, lage dekor og tilbehør tilpasset plagg og antrekk.

Dokumentere og vurdere eget arbeid.

-Victoria