Lærling – oktober 2019

Startet med å sy opp kjolen på skuldrene. Etter dette så sprettet jeg av blondekanten rundt utringningen, fordi bruden ønsket å senke den litt. På prøving hadde jeg satt nåler på hvor langt ned hun ville ha utringningen. Satte litt flere nåler og passet på at det ble likt før jeg klipte. Sydde til slutt på blondekanten igjen.

Kunden kom og prøvde så vi kunne se på lengden. Hun ønsket å ha en kortere kjole så skoa hennes syntes, satte nålene da i den høyde hun ønsket. Etter dette målte jeg nålene og passet på at de var like før jeg klipte «hovedlaget». Prøvde kjolen på byste for å se at det ble greit, før jeg klipte fôret. Sydde de to lagene før jeg sprettet av blondekanten på blonde laget og heiste det opp så det matchet lengden på «hovedlaget». Sydde blondekanten på igjen før jeg klipte blonde laget.

På prøving hadde jeg satt nåler på lengden, så startet med å måle nålene og endret litt på noen for å få en rett lengde. Klipte etter nålene og så sydde jeg den opp. Dampet til slutt kjolen.

Overdelen og skjørtet hadde noen hull. Brukte knapphullssting og sydde hullene igjen så de så ut som resten av hullene i stoffet.

Skulle sy noen kjoleposer. Hadde mønster så la det ned på stoffet og klipte etter det. Brettet inn kantene på forstykkene som synes før jeg la begge forstykkene på bakstykket og sydde. Passet på å ikke sy igjen øverst, så det er plass til en kleshenger. Overlocket rundt før jeg vrengte og presset. Brettet inn og sydde i åpningen til kleshenger.

Kjolen skulle sys inn i sidene. Målte først nålene mine før jeg begynte å sprette av blonder. Sprettet opp øverst og så sydde jeg inn. Kunden kom og prøvde, så sydde jeg kjolen igjen i sidene og sydde i spiler før jeg sydde på blondene igjen. Dampet til slutt kjolen.

Hva har jeg lært?

Jeg har lært en annen måte å fikse hull, hvordan sy kjoleposer og lært mer om å senke en utringning.

Gjennomførte læreplanmål:

Bruke fagspråk i kommunikasjon med kunder og andre om form, farge og materialer.

Utføre håndsøm, maskinsøm og andre teknikker i kjole- og draktsyerfaget.

Analysere, prøve og tilpasse plagg på kunde.

Dokumentere og vurdere eget arbeid.

-Victoria

Lærling – september 2019

På prøving hadde jeg satt litt forskjellige nåler så startet med å sy kjolen inn på skuldrene og sy i noen ekstra spiler bak før prøving. På prøving satte jeg nåler på lengden. Etter prøving sydde jeg kjolen igjen på skuldrene og sydde på all blonden igjen. Målte nålene jeg hadde satt på lengden, endret noen av de og presset opp der den nye kanten skulle gå. Hovedlaget hadde et fôr og da må jeg ha en brett så jeg vet hvor jeg skal sy for å beholde riktig form på skjørtet. Sydde rett ved streken, også tok jeg kjolen på byste igjen for å se at alt falt pent før jeg klipte bort litt av det jeg hadde lagt opp. Sydde igjen hullet i fôret før jeg presset den nye kanten på hovedlaget. Klipte det innerste tyll laget litt på nedsiden av hovedlaget, og sprettet av blondekanten på det ytterste tyll laget. Satte blondekanten på igjen med nåler så den passet til den nye lengden. Sydde blondekanten på og klipte tyll laget kortere. Dampet tilslutt kjolen.

Kunden ønsket å få lange ermer på kjolen sin. Startet først med å få kjolen til å sitte ordentlig på henne. Satte nåler i sidene og målte armene hennes på prøving. Sydde kjolen inn i sidene og på skuldrene og klipte ut 2 biter av dobbel tyll som matchet kjolen hennes og som var i de målene jeg hadde tatt av den ene armen hennes. Bitene skulle bli ermene jeg skulle sy på kjolen.

På neste prøving modellerte jeg på et erme på kjolen. Brukte ene tyll biten og satte masse nåler for å forme ermetoppen etter ermehullet og hvor bredt ermene skulle være. Satte også nåler på lengden. Brukte linjaler og tegnet etter nålene jeg hadde satt på ene tyll biten. Brukte den som mønster og klipte til to ermer. Sydde kjolen igjen i sidene og på skuldrene før jeg sydde ermene sammen, nålte de fast til ermehullet og så jeg tråklet de på. Målte nålene på lengden og la opp alle lagene. Kunden kom og prøvde igjen. Etter det nålte jeg ermet fast, sprettet av tråkletråden og sydde ermene fast. Brettet sømrommet og håndsydde det for å få en finere avslutning siden sømrommet syntes. Kunden ønsket å ha en blondekant nederst på hvert erme, så jeg fant flere blonde biter som var like og satte sammen to symmetriske blondekanter. Sydde blondekantene på før jeg dampet kjolen.

På prøving hadde jeg satt nåler på lengden. Startet med å måle de og flytte litt på noen så lengden skulle bli lik. Klipte hovedlaget etter nålene, og så sydde jeg det opp. Klipte tyll laget litt lenger enn hovedlaget. Dampet tilslutt kjolen. 

Hva har jeg lært?

Jeg har lært mer om hvordan man legger opp når det er blondekant og en annen teknikk på hvordan jeg kan lage ermer.

Gjennomførte læreplan mål:

Utføre håndsøm, maskinsøm og andre teknikker i kjole- og draktsyerfaget.

Analysere, prøve og tilpasse plagg på kunde.

Dokumentere og vurdere eget arbeid.

Bruke fagspråk i kommunikasjon med kunder og andre om form, farge og materialer.

-Victoria