Halv jakke – konkurranse

Vi skulle sy en halv jakke. Det var en konkurranse for en videre konkurranse. 

Startet med å klippe ut stoffdeler, før jeg sydde holdningstråd på toppen av ermet og på forstykket. Etter dette sydde jeg sammen forstykket og sidestykket før jeg sydde det sammen med bakstykket. Sprettet så av holdningstråden på forstykket før jeg sydde begge erme delene sammen før jeg sydde sammen ermet. Så sydde jeg sammen belegg delene, halsdelen og forstykketdelen, og sydde så belegget på resten av det jeg hadde sydd. Etter dette dro jeg i holdningstråden for å minske stoffet litt før jeg prøvde å sy i det isatte ermet. Måtte sprette litt, og prøve igjen for å få bort litt rynker. Brettet så opp 4 cm ved ermeåpningen og nederst og la opp for hånd. Før jeg sydde og la opp for hånd så sydde jeg sømmene som gikk ned i falden litt inn for å minske bølger. Designet og klipte så ut en liten lomme som jeg sydde på.

Ferdige resultatet:

Hva har jeg lært?

Hva holdningstråd er, at i satt erme er vanskelig og at jeg må øve litt på det og at jakker ikke må ha sidesøm. 

-Victoria

YFF – uke 7 lørdag

Startet med den brudekjolen jeg hadde startet på tidligere. Sprettet opp noen av spilene og klipte de ned før jeg sydde igjen. Etter at jeg var ferdig hjalp jeg noen kunder med å finne og prøve brudekjoler. 

-Victoria

YFF – uke 7 fredag

Ryddet litt rundt omkring og fortsatte på brudekjolen jeg hadde startet på tidligere. Sydde ferdig ut og sydde på pyntingene i sidene. Så strøyk jeg og prøvde å fjerne stingmerkene i sidene og på føret. Etter dette startet jeg på en annen brudekjole, jeg hadde sydd på tidligere. Den skulle jeg sy igjen åpningen på toppen ved utrigningen. Sprettet først opp støttestikninger. 

Hva har jeg lært?

En måte å fjerne stingmerker på, så det ikke ser ut som det er sydd ut. 

-Victoria

YFF – uke 7 torsdag

Startet med å sy fast noen hekter på en kåpe, før jeg fortsatte på brudekjolen som jeg skulle sy ut i sidene. Sydde ut den ene siden før jeg sydde ut i sidene på foret. Hjalp en del kunder også, noe på tilpassing og andre med valg av brudekjole. Tok i tillegg min første telefonsamtale idag. Litt morsomt men det er litt forretningserfaring!

På kvelden var jeg med på kurs til Osebergdrakta. Der hjalp jeg kursdeltagerne med noen små ting og lærte mer om Osebergdrakta. 

Hva har jeg lært?

Hvilken rekkefølge man bør legge opp brudekjoler i.

-Victoria

YFF – uke 7 onsdag

Startet med å rydde litt før jeg sydde litt på en hekte og hjalp til med en tilpassing på en brud. Etter dette fortsatte jeg på en brudekjole jeg hadde startet på tidligere. Den skulle bli sydd ut. 

Hva har jeg lært?

Litt mer om tilpassing og en teknikk om hvordan man kan gjøre snøring kortere.

-Victoria

YFF – uke 7 tirsdag

Startet med å dampe en brudekjole før jeg fortsatte med vikingkjolen. Sydde på ermene før jeg sydde på kilene. Etter dette sydde jeg den sammen i sidene og klipte skjørtekanten før jeg la opp nederst på kjolene og ermeåpningen ved håndleddene. Til slutt sydde jeg på de nødvendige merkelappene. Etter dette så sydde jeg på en hekte på en ting du har over skuldrene, husker ikke hva det heter.

Den ferdige Eura kjolen:

Hva har jeg lært?

Å sy knapphullsting og at jeg må ha litt bedre oversikt når jeg nåler og skal sy, så jeg slipper å sy så mye unødvendig feil.

-Victoria

YFF – uke 6 fredag

Startet å sy den samme vikingkjolen, jeg nettopp hadde sydd, bare i en størrelse større.  Klipte ut stoffbiter og så sydde jeg en rynketråd på forstykket og bakstykket. Etter dette sydde jeg på ermene ved bruk av franske sømmer. Sydde så på alle kilene. Oppdaget så at jeg hadde sydd på ermene feil vei, så måtte sprette av ermene igjen. 

Hva har jeg lært?

At jeg må dobbelt sjekke ting når  jeg skal sy noe sammen.

-Victoria

YFF – uke 6 torsdag

Fortsatte på vikingkjolen jeg hadde startet på tidligere. Sydde på resten av kilene og brukte franske sømmer. Etter kilene sydde jeg kjolen fast i sidene og sprettet siden jeg skulle ha en lapp i den ene sidesømmen. Klipte så en fin kant nederst før jeg brettet opp og sydde, brettet og sydde en stikning ved ermeåpningen ved håndleddene. Til slutt sydde jeg på en lapp inni ved halsen. 

Hva har jeg lært?

En måte å lage mønster på, ved at man tar sømmonnet med i mønsteret og bretter enkelte steder så det ikke blir overflødig med stoff når man syr og litt mer om gradering.

-Victoria

YFF – uke 6 onsdag

Jeg fortsatte på vikingkjolen jeg hadde startet på i går. Sprettet opp hele pga. feilsying. Startet så på nytt med å brette inn på hvert erme og sy stikning, før jeg sydde ermen på forstykket, strøyk ut sømmonnet, klipte litt av sømmonnet og brettet over før jeg sydde. Dette heter franske sømmer. Sydde så på bakstykket og brukte franske sømmer. Etter dette sydde jeg på en kile på den ene siden, før jeg sydde en til kile på andre siden. Hjalp i tillegg en kunde med å finne selskapskjole.

Hva har jeg lært?

Å sy franske sømmer.

-Victoria

YFF – uke 6 tirsdag

Startet med å pakke ut noen brudekjoler, før jeg dampet en brudekjole og et slør. Etter dette prøvde jeg å finne ut av et mønster før jeg la det ned på et stoff. Merket opp og så klipte. Skal sy en type viking serk. Målte først opp 10 cm øverst på for- og bakstykket og sydde to rynketråder på hvert stykke. gjorde et par forsøk før jeg fikk til rynkinga. Brettet så kanten og sydde en stikning. 

Hva har jeg lært?

Å sy rynketråd og bruke et annet type mønster.

-Victoria