Erasmus+ utveksling – januar – mars 2020

Jeg var på utveksling som kjole- og draktsyer lærling hos Atelier Francesco Peana i Alghero, Sardinia. Startet oppholdet med å bli litt kjent med byen før intensiv kurset i italiensk begynte. Den første lørdagen i Alghero, dro jeg og jentene jeg bodde med til Bosa. Det er et lite tettsted en time unna Alghero. Der gikk vi rundt og så på alle de fargerike husene. Ellers i hverdagene gikk vi turer på stranda og rundt om i byen, i tillegg så studerte jeg en del italiensk.

Jeg og en av de andre jentene, dro til en vinfestival i Laerru i løpet av de første 3 ukene. Laerru er en liten landsby noen timer unna Alghero. På vinfestivalen så kjøpte vi hvert vårt vinglass og gikk rundt til forsjellige «hus» og fikk vin og mat. Mye folk, en del folkedans og mange folk utkledd i samme kostyme. En rar og morsom opplevelse. Jeg fikk tilbud om å bli med på sykurs hos stedet jeg skulle begynne å jobbe. Så jeg ble med på det hver uke, sykurs på italiensk. Det var en veldig fin start på jobbinga i Alghero. Lørdagen før vi skulle starte å jobbe så ble vi med på en kjøretur med en av de vi gikk på språkkurs med. Han og mannen hans kjørte rundt og viste oss forskjellige steder i nærheten av Alghero, som f.eks. noen strender, et fint uteområde ved Fertilia, utsiktspunktet Capo Caccia og Grotta di Nettuno. Utrolig gøy med opplevelsestur.

Bosa.

Capo Caccia.

Grotta di Nettuno.

Da jeg begynte å jobbe, så fikk jeg ordentlige oppgaver med engang. Allerede første uka fikk jeg beskjed om å legge opp kjoler, måle lengder og ellers hjelpe til med forskjellig oppgaver ift. moteshowet han skulle ha første uka jeg jobbet der. Hjalp til med alt egentlig, f.eks. musikk, rekkefølge av modeller, tilbehør til kjolene og hvem modell som skulle bruke hvilke kjoler. Ble også med på moteshowet og hjalp til på det. Veldig morsom opplevelse og utrolig gøy at han stolte så mye på meningen min så jeg fikk lov til å bestemme ting. Ukene etter moteshowet så hjalp jeg til med å erstatte forstykket på et skjørt på en kjole han hadde sydd, klipte og sydde deler av en bukse til en kunde, hjalp til med en blazer til en kunde, hjalp til på en bluse til kunde, hjalp til på dåpskjole med matchende kåpe og hårbånd, sydde 4 skjørt med legg og hjalp til på en kåpe til en kunde.

En søndag så ble jeg og en av de jeg bodde med til La sartiglia di Oristano, som er en form for karnival og hesteløp. Der var vi en del av en gruppe fra språkskolen og vi dro på museum om dette maskerade hesteløpet. Både hester og de som satt på hadde på seg spesielle klær og pynt. De som satt på hestene hadde også på seg sånne spesielle masker. Det en veldig morsom og interessant opplevelse, anbefales.

Jeg fant ut at det var et marked i byen på onsdager, så syklet til det markedet en onsdag før jobb og kjøpte masse tråd. Hjalp Francesco med klippe ut skjørt til flere kjoler han hadde tenkt til å sy til et moteshow han hadde planer om å arrangere uka før jeg dro, så jeg kunne oppleve alt med et moteshow. Vi fant flere stoffer til kjolene han hadde designet og vi begynte å sy en kjole med blonde overdel. Den siste helgen i Alghero så gikk jeg og de jeg bodde med på tur rundt om i Alghero og spiste is og koste oss, akkurat som alle andre italienere. Heldigvis var vi ute og gikk denne helgen fordi uka etter så stengte alt på Sardinia å. Jeg fortsatte å jobbe med Francesco og vi sydde videre på blonde kjolen, før han viste meg hvordan man konstruerer bukse.

 

På de ukene som jeg jobbet hos Francesco så lærte jeg utrolig mye forskjellig. Å bruke tråkletråd til nesten alt, hvordan han syr sammen og legger opp kjoler, bretting av stoffer, hvordan man kan spare stoff når man klipper, stryke glidelås før man syr, små triks når man syr blazer så fôret ikke beveger seg så mye, henge opp chiffon skjørt så det strekker seg maksimalt før man syr, andre måter å konstruere på, pyntesting man f.eks. kan bruke på kåpe, bruke damp fra strykejernet til å minske stoff før man legger opp, hvordan sy skjørt med legg, en annen måte å sy på stikklommer, hvordan sy overdel i blondestoff, stryke viselin på før man klipper, hvordan man kan sy en ermesplitt med skråbånd, hvordan moteshow fungerer, forskjellige stoff kvaliteter og å tråkle på glidelås før man syr så den blir perfekt med engang.

Erasmus+ har vært en flott mulighet til å bli kjent med en ny kultur, få nye erfaringer og bli kjent med nye mennesker. Skulle gjerne gjort det igjen, så hvis du har muligheten så bør du dra:) Anbefales nemlig på det sterkeste.

– Victoria.