Lærling – august 2018

Startet med å sprette av alle perlene som var “i veien” før jeg sprettet opp sømmer over og under der jeg skulle sy inn. Kunden kom og prøvde på, så sydde jeg den litt ut før jeg sydde den igjen og sydde på doble spiler på hele overdelen før jeg sydde på perlene igjen.

Sprettet først av blondene som var i sidene før jeg sydde kjolen inn. Kunden kom og prøvde, og så sydde jeg igjen, sydde på spiler og til slutt sydde jeg på blondene igjen. 

Kjolen skulle syes inn så da startet jeg med å sprette av den øverste delen av glidelåsen og “gikk” inn i kjolen for å sy inn den andre siden så sydde jeg glidelåsen fast lenger inn på kjolen. Kunden kom og prøvde og da klipte jeg bare av litt sømmonn, sydde glidelåsen helt fast og sydde fôret fast for hånd.

En kunde ville ha noen brede stropper på kjolen sin. Klipte to biter tyll og draperte på bysten og sydde de på foran på kjolen. Kunden kom inn og så draperte jeg videre på stroppene mens kunden hadde kjolen på og festet stroppene bak. Sydde de til slutt på bak etter å ha målt avstand så det ble likt bak.

Sprettet opp litt av erme og sydde kjolen inn i sidene. Kjolen hadde franskesømmer så jeg sydde bare mer bak og klipte ingenting av. Etter at kunden hadde vært og prøvd så sydde jeg inn ermet og sydde det sammen.

Skulle lappe en bukse, så da startet jeg med å klippe ut en bit i et denim stoff som var lik i farge. Nåla litt og sydde i samme retning som stoffet, så man ikke ser så godt at det har blitt sydde.

Hva har jeg lært?

En mer “profesjonell” måte å lappe bukser på, mer om draperinger og litt mer om hvordan kjoler kan være sydd, med tanken på den kjolen med glidelås i siden som jeg måtte gå inn i via glidelåsen og ikke mellom skjørtlagene.

-Victoria

 

 

Grått sirkelskjørt

Startet med å konstruere mønsteret før jeg klipte ut bitene i stoff. Overlocka kanter og sydde skjørt delene sammen i sidene, samtidig som jeg gjorde plass til lommene.  Sydde på alle fire lommepose delene før jeg sydde to og to deler sammen. La inninga med forside mot forsiden av foran på skjørtet og sydde. Sydde så i glidelåsen bak, og så sydde jeg sammen bakstykkene (under glidelåsen så det blir en søm. Etter dette brettet jeg linninga og sydde en stikning. Til slutt brettet jeg kanten på skjørtet opp 1 cm og sydde en stikning. 

Da skjørtet var ferdig så ombestemte jeg meg litt på valg av lukning, i tillegg så var linninga for stor. Sprettet da av glidelåsen, og sydde igjen sømmen bak og så tok jeg en strikk i linninga.  

Det ferdige resultatet:

Hva har jeg lært?

Har ikke lært så mye nytt men har blitt litt sikrere på å sy lommer og føler jeg har blitt mer effektiv når jeg syr sirkelskjørt. 

-Victoria

Lærling – juli 2018

I min første måned som lærling så gjorde jeg mye forskjellig.

Startet med å reparere en kjole, som hadde en glidelås som var ødelagt. Sprettet først av glidelåsen og sydde den nye glidelåsen på der den gamle var og håndsydde på fôret igjen.

Skulle legge opp en selskapskjole. Starter med å måle nålene, som jeg hadde satt fra tilpassing med kunden, fra en rett flate og opp til nåla. La opp fôret med lik lengde og det ytterste laget la jeg opp så det ble litt lenger enn fôret. Så strøk jeg kanten.

Denne kjolen skulle jeg bytte glidelåsen på. Startet med å se litt på hvordan den hadde blitt sydd på før jeg sprettet den av. Sydde glidelåsen på der den skulle og passet på at den fortsatt var skjult av omslaget. Sydde fôret på forhånd og til slutt sydde jeg igjen kanten øverst.

Startet med å sprette av blonder før jeg sydde den inn i sidene. Kunden kom inn og prøvde så sydde jeg den inn på skuldrene og sydde igjen i sidene. Før jeg sydde på blonder og sydde i push ups.

Hva har jeg lært?

Jeg har lært hvordan man syr inn på skuldrene, mer om å legge opp kjoler og fått litt mer trening på glidelås.

-Victoria

 

Sommerkjole

Vi skal designe og sy en kjole, gjerne en sommerkjole.

Startet med å skissere noen skisser av forskjellige kjoler, før jeg valgte en og tegnet motefigurin og flattegning. Etter dette begynte jeg å konstruere mønsteret. For å lage mønsteret så gikk jeg ut ifra flattegningen og detaljene på den. Laget først en prøve av mønstret på volangene, for å se at det ble bra, før jeg klipte ut i stoffene, et blomstrete og et svart streach stoff som jeg skulle bruke til fôr.

Begynte med å sy innsnittene før jeg overlocka der jeg skulle. Brettet så inn kantene på volangene og sydde en stikning. Sydde sammen bakstykkene og forstykkene og sydde sammen skjørt delene, sydde så sammen overdelen med skjørtet. Skulle ha glidelås i siden så jeg hadde latt være å sy der jeg skulle ha glidelåsen. Sydde alle belegg delene sammen før jeg nåla på belegget, volangdelene, foran og bak, og stroppene før jeg sydde. Etter dette sydde jeg volangermene sammen med volangene foran og bak. Hadde unngått å sy en cm på hver side av volangene foran og bak så det ble enklere å sy på volangermene. Sydde en støttestikning på belegget, for at det skal holde seg nede før jeg til slutt brettet opp kanten 1 cm og sydde en stikning.

Fant ut underveis at jeg ikke trengte å ha fôr i kjolen, fordi det blomstrete stoffet var ikke så gjennomsiktig som jeg i utgangspunktet trodde. Så da sydde jeg meg en kjole til. 

Den ferdige kjolen: 

Hva har jeg lært?

Mer om mønster konstruksjon, hvordan jeg syr glidelås i siden og hvordan jeg syr på volanger, spesielt volangermer og hvordan det gjøres.

-Victoria

Denim skjørt

Jeg skulle sy et denim hel sirkelskjørt/volangskjørt med stikklommer

Jeg startet med å konstruere et mønster for sirkelskjørt. Etter dette klipte jeg det ut i stoff, et lyse blått denim stoff. Overlocka der jeg trengte det og strøk på viselin på linninga, så den skulle bli stivere.  Jeg sydde først sammen forsiden og bakstykkene i sidene og sydde plass til lommene. Når jeg syr på stikklommer så tar jeg å syr fast en lommepose del på den ene sømmonsdelen, så nærme sidesømmen som mulig og så syr jeg på den andre lommepose delen på den andre sømmonsdelen før jeg syr sammen lommeposene og spretter opp sidesømmen der jeg har sydd på lomma. Etter dette sydde jeg på linninga før jeg sydde på glidelåsen. Så sydde jeg bakstykkene sammen under glidelåsen. Etter dette brettet jeg linninga og sydde en stikning. Til slutt brettet jeg kanten opp 1 cm og sydde en stikning.

Da skjørtet var ferdig så ombestemte jeg meg litt ved luknings valget mitt, i tillegg var linninga for stor, så da sprettet jeg av glidelåsen og linninga. Klipte ut en ny linning som var litt lenger, pga jeg ville ha litt omslag. Sydde den på før jeg sydde på glidelåsen. Glidelåsen sydde jeg på under linning, og til slutt sydde jeg på knapp og knapphull. 

Hva har jeg lært?

At jeg må sjekke at linninga er riktig før jeg syr den på. 

-Victoria