Lærling – april 2020

Skulle sy kjolen inn i sidene og legge den opp. Sprettet først opp masse blonder i sidene før jeg sprettet opp midjesømmen og litt av ermehullet ved sidesømmene. Sydde kjolen inn i sidene og presset ned sømrommet. Sydde kjolen igjen ved ermehullet og i livet på kjolen. Sydde i spiler i sidene og festepunkter før jeg sydde på blondene igjen. Målte nålene som allerede var satt på lengden før jeg satte noen flere og flyttet litt på noen. Klipte det laget og sydde opp kanten før jeg klipte til alle de andre lagene så de passet den nye lengden på “hovedlaget”.

Skulle sy ut kjolen så startet med å sprette opp sømmen i livet ved sidesømmene og i ermehullene ved sidesømmene. Sydde kjolen ut så mye som var mulig i sidene og sprettet opp de gamle sømmene. Presset ned sømrommet og prøvde å stryke bort merkene etter den gamle sømmen. Sydde igjen ved ermehullene og sydde igjen sømmen i livet på fôret. Satte nåler i draperingene ved midjesømmen på hovedstoffet, så jeg kunne sy igjen midjesømmen uten noe problem. Sydde i spiler i sidene og punkter i sidesømmene for å holde hovedstoffet og fôret sammen.

Skulle sy kjolen inn på skuldrene, på ermene og gjøre slepet kortere. Sprettet først av en del blonder før jeg sprettet opp rundt ved skuldersømmene. Sydde den inn på skuldrene og så sydde jeg kjolen igjen på skuldrene. Sprettet opp litt nederst ved ermehullene og sydde inn ermene frem til splitten. Sprettet opp delen av splitten med loopen og fjernet alle knappene. Sydde på delen med loopen igjen, så splitten også blir “sydd inn” sånn som ermet. Sydde på knappene igjen og klipte bort litt av sømrommet i ermet. Sydde igjen ved ermehullet. 

Tok kjolen på en byste og brettet slepet utover gulvet for å få det til å ligge naturlig. Satte nåler rundt på hovedlaget for å feste chiffon laget før jeg begynte å klippe. Klipte først av ganske lite og jobbet meg innover for å få riktig fasong på slepet. Sydde opp kanten og presset den. 

Hva har jeg lært?

Hvordan jeg kan sy inn en kjole som har draperinger i sidene uten å sy i draperingene når jeg syr igjen sømmen i livet, hvordan sy inn et erme når det er en splitt i sømmen på ermet og litt mer om å gjøre slep kortere.

-Victoria.