Slips

Jeg skulle lage et slips.

Startet med å konstruere alle slips delene før jeg klipte de ut i lerretstoff, på bias siden slips skal knytes mange ganger og trenger å ha elasiteten sin. Vrangsydde den store slipsdelen med den store “linning” delen og så vrangsydde jeg den lille slipsdelen med den lille “linning” delen. Presset etter strekene som var på bitene og puttet buckram bitene, som skal være stoffet som stiver opp slipset, i den store og den lille delen av slipset. Sydde så på nakke delen av slipset på den lille delen og den store delen, så det så ut som et veldig bredt slips. Etter dette presset jeg ned slipset etter strekene, så det så ut som et vanlig slips, og håndsydde det sammen med stafferingssting. Til slutt håndsydde jeg på den lille delen, som man putter den lille slipsdelen i, på bak på den store slipsdelen. Før jeg knøt slipset.

Startet så på “det ekte slipset” med å først klippe ut alle bitene før jeg merket opp alle punktene jeg trengte. Sydde fôr delen på den store og lille slips delen og brettet de i to og sydde en søm på det ene merket, for å få et spisst hjørne. Vrengte både den store og lille slips delen og presset og brettet på de merkene som det skulle være bretttet på før jeg sydde på nakke delen og presset ned sømmon. La stivelses stoffet inni slipset før jeg brettet over og presset litt mer. Håndsydde brette kantene med stafferingssting før jeg håndsydde på en liten bit som den lille slipsdelen kan puttes i. Til slutt sydde jeg på en merkelapp, så folk kan se at jeg har sydd det. 

Hva har jeg lært?

Jeg har lært mer om “bias”, altså å klippe på skrå osv, hvordan jeg generelt syr slips og hvordan jeg knyter slips.

-Victoria

Lærling – november 2018

Startet med å konstruere overdelgrunnform i 3 forskjellige størrelser, før jeg begynte å konstruere buksegrunnform i 5 forskjellige størrelser. Fulgte en oppskrift underveis, siden det er veldig mange ting å passe på.

Kjolen skulle legges opp, så da startet jeg med å målene nålene jeg hadde satt på prøvetimen og klipte. Presset opp en kant og sydde med en type overlock søm. Etter dette klipte jeg tyllen, så den ble litt lenger en hovedstoffet. Trekte to spiler med det avklipte tyllstoffet og håndsydde de på i sidene. Til slutt dampet jeg kjolen.

Skulle gjøre litt om på en kjole. Så da startet jeg med å drapere skjørtet på byste før jeg sprettet av linninga på tyllskjørtet, som jeg skulle sy på kjolen. Draperte og rynket skjørtet på kjolen, og tråklet det fast på kjolen før jeg sydde skjørtet fast på kjolen med maskin. Etter dette håndsydde jeg beltet fast. Sydde to innsnitt på ryggen, og så kom kunden før å prøve. Målte nålene jeg satte på prøvetimen, for å legge opp kjole, og klipte det som skulle av på fôret og på hovedstoffet. La opp fôret med maskin og hovedstoffet for hånd. Etter dette klipte jeg tyllen så det ble litt lenger enn hovedstoffet, før jeg reduserte slepet.

Skulle sy ut en kjole så da sprettet jeg av glidelåsen bak og flyttet den så den fikk mindre sømmonn. Etter dette sydde jeg kjolen så mye som mulig ut i sidene, før jeg sydde ut skjørtlagene.

Startet med å måle alle nålene jeg hadde satt under prøvetimen og sydde inn alle lagene på kjolen, etter dette sprettet vi litt bak på kjolen og klipte en trekant bak, siden kunden ville ha rynker bak for å få en mer havfrue lignende effekt på kjolen.

Hva har jeg lært?

Hvordan man lager buksegrunnformer og mer om overdels grunnformer, mer om drapering og en ny type overlocksøm.

-Victoria

Yrkes NM – design og søm

Jeg var så heldig at jeg fikk være med på NM i design og søm! Vi skulle sy en jumpsuit på et fast satt antall timer.

Startet med at vi fikk utdelt poser med stoff, mønster og annet vi trengte. Så da startet jeg med å klippe ut mønsterbitene fra papiret før jeg klipte ut delene i stoffene. Satte merker der det skulle være merker og tall der det skulle være og overlocka det som skulle overlockes. Begynte med å sy sammen alle overdelsbitene i hovedstoffet før jeg gikk over til å sy sammen i fôr stoffet. Vrangsydde begge stroppene og sydde på en flettepynt. Målte litt og puttet stroppene mellom overdelen i hovedstoffet og overdelen i fôrstoffet. Sydde overdelen sammen og klipte hakk i sømmonnet der det var nødvendig. Sydde så en støttestikning på fôr delen, for at det skulle holdes bedre på plass.

Sydde innsnittene som skulle være på de to bakstykkene på buksa og brettet folden, som skulle være på de foran buksedelene, og sydde en liten søm for å holde folden på plass. Sydde begge foran buksedelene sammen og begge bak buksedelene sammen. Vrangsydde den ene lommedelen på de fremste buksedelene og klipte ned sømmonnet og klipte hakk før jeg sydde en støttestikning. Sydde så begge lommeposedelene sammen før jeg sydde den fremste delen av buksa og den bakerste delen. 

Sydde hovedstoff delen av overdelen sammen med buksa, før jeg sydde på glidelåsen. Sydde på spiler i hver side av overdelen før jeg vrangsydde fôret og glidelåsen, så det ble pent. Sydde på en kant med silkebånd på lommene før jeg la opp buksa for hånd. Bestemte meg for å lage et belte så da konstruerte jeg en mønsterdel på det og klipte det ut i stoff. Vendte den så rettsiden var ut, før jeg brettet inn kantene og sydde for hånd. Sydde to hemper, med knapphullssting, i hver side for belte. Til slutt presset jeg hele buksedressen på nytt, hadde presset alle sømmer underveis, for at den skulle bli pen og rynkefri. 

Det ferdige resultatet:

Hva har jeg lært?

At jeg kan være veldig effektiv, hvordan jeg syr en buksedress, mer om vrangsying og mer tekniske ting om søm.

-Victoria

Enkel sommerkjole

Jeg startet med å ta mønsteret, jeg brukte det samme mønsteret som på den blomstrete sommerkjolen med volangene, på stoffet og klipte ut alle delene jeg trengte. Så satte jeg merker der jeg trengte det, markerte bl.a. innsnitt. Begynte med å sy innsnittene før jeg overlocka der det trengs.

Sydde sammen alle delene på overdelen før jeg sydde sammen de to skjørt delene. Sydde så sammen skjørtet og overdelen. Da fant jeg ut at den måtte syes inn en del, så da satte jeg nåler og sydde nye sidesømmer og klipte bort det sømmonet som var tilovers. Brettet ned kanten øverst på kjolen, på overdelen, og sydde en stikning. Brettet opp kanten på skjørtet og sydde en stikning. Hadde to lange remser som jeg brettet på langs og sydde. Vendte den så sømmonet kom inni. Målte hvor lange stropper jeg ville ha og klipte du like før jeg sydde de på der jeg ville ha stroppene.

Det ferdige resultatet: 

Hva har jeg lært?

Mer om å sy på streach stoff og at det er viktig å være nøyaktig med tanken på stroppene.

-Victoria

Lærling – oktober 2018

Startet med å sprette av blonder og perler før jeg sydde kjolen ut max, etter dette sprettet jeg og utvidet ermehull. Kunden kom og prøvde. Etter dette sprettet jeg av lukningen bak og sydde på snøring og gjorde litt om på ryggen bak.  Kunden kom og prøvde igjen, og kjolen passet bra, så da begynte jeg å sy på blonder  og perler, før jeg sprettet av belte og sydde det på igjen. Sydde på hemper på slepet, så hun kunne ha det på armen, og jeg sydde inn stroppene. Sydde så to innsnitt på ryggen, før jeg sydde på push ups. Til slutt dampet jeg kjolen.

Skulle sy inn en kjole så da startet jeg med å sprette av perler før jeg sydde inn i siden og sydde inn stroppene. Kunden kom og prøvde. Etter det sydde jeg stroppene inn litt til og sydde igjen i sidene før jeg sydde på perlene igjen.

Kjolen skulle legges opp så da målte jeg nålene jeg satte på prøvetimen og passet på at de var på lik lengde, før jeg klipte og brettet opp kanten og sydde en søm. Tilslutt klipte jeg tyllen så den var litt lenger enn hovedstoffet.

Skulle sy inn kjolen så da startet jeg med å sprette av blonder og perler før jeg vrengte kjolen og sydde den inn, og så sydde jeg den inn i skuldrene. Kunden kom og prøvde, så sydde jeg den igjen i sidene før jeg sydde på blondene igjen. Til slutt dampet jeg kjolen.

Hva har jeg lært?

Hvordan jeg tilpasser en kjole som har tyll på ryggen istedet for vanlig tett stoff, hvordan jeg bruker en overtransportør, hvordan søm jeg skal sy med på streach stoff, hvordan jeg syr i snøring og hvordan jeg syr innsnitt i plagg som allerede eksisterer.

-Victoria