Skjørt

Skulle sy et skjørt til en kunde.

Startet med å konstruere et halv volang skjørt, etter målene fra kunden. Sydde det i lerretstoff, før kunden kom og prøvde. Satte en del nåler i vidden, i livet og i lengden. Målte det jeg hadde tatt inn med nåler og tok det inn på mønsteret. Så klipte jeg mønstret ut på et fôr stoff og på et hovedstoff. Overlocket kantene og sydde delene sammen, passet på at det var plass til glidelåsen på den ene siden.

Sydde fôret, hovedstoffet og linninga sammen. Etter dette sydde jeg glidelåsen på hovedstoffet før jeg vrangsydde fôret på glidelåsen. Brettet ned linninga og sydde en stikning. Sydde på en hekte. Så la  jeg opp fôr kanten og så hovedstoff kanten. Sydde en stikning rundt glidelåsen, før jeg tilslutt sydde på en hekte til. 

Det ferdige skjørtet:

Hva har jeg lært?

Mer om mønsterkonstruksjon og hvordan man tilpasser mønsteret etter prøving osv. og litt mer om generell sying av skjørt.

-Victoria

Dåpskjole

Jeg skulle sy om en brudekjole til en dåpskjole.

Startet med å sprette brudekjolen helt fra hverandre og stryke alle delene. Fant frem et mønster på en overdel i str. 6 mnd og klipte det ut på fôret, på satengen og på tyll stoffet. Sydde alle fôr delene sammen og sydde tyll delene sammen med satengstoffet. Klipte ut ermer i tyll og sydde på blonder, en kant og strikk før jeg sydde de sammen, og sydde på en rynketråd. Sydde så i ermene på satengen før jeg vrangsydde fôr overdelen med sateng overdelen og klipte hakk, før jeg presset og sydde en stikning. Vrangsydde så ermene og klipte hakk i sømmon. 

Målte litt på overdelen og konstruerte skjørtet. Delte mønsteret opp så det ble panelsøm på skjørtet. Klipte ut i satenstoffet og sydde det sammen før jeg presset ned sømmon. Satte skjørtet på byste og draperte på tyllskjørtet. Tråklet tyllskjørtet fast til satengskjørtet før jeg tok skjørtet av bysten og sydde en søm for å holde tyllskjørtet og satengskjørtet sammen. Sydde skjørtet på overdelen og sydde på litt blonder. Brettet opp kanten på satengskjørtet og sydde en stikning. Tilslutt sydde jeg to hemper ved å bruke knappehullssting. 

Den ferdige dåpskjolen med dåpslue:

Hva jeg har lært?

Mye om mønsterkonstruksjon og drapering og hvordan man vrangsyr.

-Victoria

Lærling – september 2018

Startet med å sy kjolen inn før jeg delte stroppene og åpnet opp kjolen foran og dyttet stroppene nedi før jeg sydde igjen overdelen. Kunden prøvde så da sydde jeg spiler i siden. Skulle legge den opp så da sprettet jeg opp et lite hull i en søm og gikk “inni” kjolen. Satte masse nåler før jeg begynte å sprette av en kant og sydde en ny søm og sydde på kanten på nytt. Etter dette byttet jeg rolurene på boleroen og byttet perleknappene. 

Startet med å sprette av en del blonder før jeg sydde den inn. Sydde først inn på korsett toppen før jeg sydde en på tyll toppen. Kunden kom å prøvde, og etter det så klippet jeg av litt sømmonn og sydde igjen korsett toppen. Sprettet av ermene så sydde jeg litt inn på skuldrene også på ermene, før jeg sydde i ermene igjen. Sydde på litt blonder før jeg begynte å legge opp. Klipte opp lagene før jeg brettet inn og sydde kant på noen og brukte rullekant på noen andre lag. Til slutt så sydde jeg på resten av blondene før jeg dampet kjolen.

Startet med å sprette av en del blonder før jeg sydde den inn i sidene, så sprettet jeg av et lag med tyll. Kunden kom å prøvde, og så sydde jeg den ferdig i sidene og sydde i spiler i sidene og på ryggen. Sydde et innsnitt på hver side av ryggen og så sprettet jeg av ermene. Sydde inn litt på skuldrene før jeg sydde inn ermene. Så sydde jeg i ermene igjen før jeg sydde blondene på igjen. Etter dette  begynte jeg å legge opp kjolen. Tilslutt sydde jeg blondene på og dampet.

Sprettet opp et hull i en av sømmene i skjørtet og “gikk” inni kjolen, så satte jeg nåler der jeg skulle sy og sprettet av en kant inni skjørtet. Sydde en søm før jeg sydde på kanten igjen og klipte av litt stoff. Sydde igjen hullet, jeg hadde sprettet opp, og klipte opp tyll lagene. Så skulle jeg sy på en strikk på noen sko, så da klipte jeg to strikker og håndsydde de på inni skoa. Til slutt dampet jeg kjolen.

Sprettet av deler av ermene og sydde inn på skuldrene. Klipte av det sømmonet som var tilovers og sydde ermet på igjen. Sprettet et lite hull i en sidesøm og “gikk” inn i kjolen så jeg fikk sydd på fôret å. Sydde igjen hullet og tilslutt sydde jeg på to bånd, med en gelè aktig kant på, på innsiden ved skuldrene på kjolen så den ikke skulle dette av så fort.

Hva har jeg lært?

Å sy rullekant med overlock maskina, mer om å tre en overlock, hvordan lager innsnitt på eksisterende plagg, hvordan man legger opp en kjole med fôra skjørt med plastkant i, hvordan jeg kan være litt skomaker og hvordan jeg syr inn ermer.

-Victoria

NM kvalifiseringskjole

Jeg startet med å teipe sammen alle mønsterarkene før jeg tegnet de over på nytt ark, og begynte å klippe ut i lerretstoff. Sydde halve kjolen først i lerret stoff før jeg sydde den faktiske kjolen. Måtte prøve sy den først for å finne ut hvordan jeg skulle sy kjolen og få best resultat. Da jeg hadde sydd lerrets kjolen og var fornøyd, så klipte jeg ut de forskjellige delene i stoffene. Overlocket og strøyk på viselin der det skulle.

Startet først med å sy fast alle ermedelene i hverandre, så sydde jeg sammen kravedelene. Hadde da to kraver som jeg sydde sammen, så det ble en dobbel krave. Sydde de nederste skjørt delene sammen og sidesømmene på det øverste skjørtet samtidig som jeg gjorde plass til lommene. Sydde på lommene også sydde jeg 2 og 2 lommeposer sammen.

Etter dette begynte jeg på overdelen. Startet med å sy sidestykkene foran på midtstykket foran. Det var en stor utfordring som krevde mange forsøk. Så sydde jeg sidestykkene på midtstykke bak, som også tok sin tid. Sydde så skuldersømmene og sidesømmene. Etter dette sydde jeg en rynkesøm på toppen av ermene før jeg sydde de i, men da jeg sydde så passet jeg på at det ikke ble noen synlige rynker på ermene. 

Sydde den øverste skjørt delen på overdelen og passet på at sidesømmene matchet. Sydde på den ene siden av kraven før jeg sydde på glidelåsen. Måtte sprette en del og gjøre flere forsøk siden sømmene skulle matche. Sydde så på den nederste skjørt delen og passet på at sømmer stemte overens. Etter dette brettet jeg den andre siden av kraven og sydde en stikning. Tilslutt brettet jeg inn kanten på ermene og på skjørtkanten og sydde en stikning. 

Det ferdige resultatet:

Hva har jeg lært?

Jeg har lært veldig mye, bl.a. at det er veldig vanskelig med sånne hjørner som det er på den overdelen så man må være tålmodig, at det er viktig å matche sømmer og generelt mer om mønster og det å sy sammen deler. 

-Victoria