Lærling – desember 2018

Jeg skulle gjøre litt endringer på et skjørt jeg tidligere hadde sydd til en kunde. Sprettet først av linninga før jeg lagde en ny og litt bredere, med omslag på. Vrangsydde der omslaget skulle være. Sydde to knapphull på baksiden av linninga før jeg sydde den på. Etter dette tredde jeg en strikk med hull i, gjennom linninga, og sydde fast en knapp ved siden av begge knapphullene. Til slutt sydde jeg endene av strikken fast til linninga og sydde på noen hekter bak på omslaget.

Jeg skal gjøre en rekke endringer på denne kjolen, så jeg startet med å sprette av glidelåsen og sprettet opp sømmen i livet helt til sidesømmene. Tilslutt sydde jeg kjolen inn øverst i sidene.

Etter at jeg la opp denne kjolen, som jeg har drapert og sydd på skjørt på, skulle jeg redusere slepet. Klipte først av det som var for mye av før jeg begynte å finklippe det, så det ble riktig lengde og fikk en fin overgang hele veien rundt.

Etter at kunden hadde prøvd, så sydde jeg kjolen ut igjen. 

Jeg skulle sy inn denne kjolen, så da sprette jeg først opp støttestikningene ved armehullene og åpnet opp i sidesømmene for å sy kjolen inn i “overdelen” og på skjørtet før jeg målte til og sydde inn skinnbelte.

Jeg skulle sy inn kjolen så da målte jeg først nålene jeg hadde satt under prøving, før jeg sprettet av blonder og åpnet opp kjolen. Sydde inn kjolen i sidene. Kunden kom og prøvde, så etter det klippet jeg av litt sømmonn og sydde den igjen. Sydde på alle blondene igjen forhånd, før jeg tilslutt dampet kjolen.

Dressbuksa skulle syes ut max, så da sprettet jeg nok av linninga av for å løsne på sømmonnet og sydde så mye ut som det var mulig. Sydde en til søm opp på den første for at sømmen skal holde lenger. Presset sømmonnet ned og sydde på linninga igjen.

Skulle sy inn en dressbukse, og da hadde jeg målt en annen dressbukse kunden hadde tatt med. Satte nåler på dressbuksa som skulle sys og målte differansen mellom dressbuksene og sydde det som skulle sys inn. Kunden kom på prøving og så sydde jeg ut buksa litt ved knærna, før jeg presset ned sømmon.

Skulle sy inn et denimskjørt. Startet med å måle nålene, for å få det likt. Sydde etter nålene, klipte av litt sømmon og overlocket. Til slutt presset jeg sømmon.

Hva har jeg lært?

Å sy inn beina på dressbukser, sy ut dressbukser, redusere slep og hvordan strikk med hull fungerer. 

-Victoria