Lærling – mars 2019

Skulle gjøre flere ting på denne kjolen. Startet med å sprette av litt av pynten i sidene og sprettet av støttestikningene før jeg åpnet den opp i sidene under armene. Sydde kjolen inn det jeg hadde satt nåler på, før jeg sydde den igjen og sydde i spiler. Sydde noen punkter i sidene for å feste fôret og ytterstoffet sammen før jeg sydde på paljetter og perlene igjen. Sprettet så av en del av pynten på stroppene som var foran, før jeg åpnet kjolen opp foran ved stroppene og dro stroppen så mye inn i kjolen som stroppen var for stor. Etter å ha sydd fast stroppen så sydde jeg på paljettene og perlene igjen. Til slutt la jeg opp kjolen. 

Etter at jeg hadde sydd igjen kjolen i sidene, etter å ha sydd den inn, så skulle jeg legge opp kjolen. Skulle bare legge den opp foran så da målte jeg nålene jeg hadde satt på prøving og passet på at det ble likt før jeg presset ned der kanten skulle bli, prøvde engang til på byste før jeg klipte. La så opp fôret før jeg tilslutt klipte det ytterste laget til å bli litt lenger enn det andre laget. Dampet til slutt kjolen.

Skulle sy inn kjolen på skuldrene. Startet med å måle nålene jeg hadde satt på prøving, før jeg sprettet av litt av blondene. Sprettet de to lagene fra hverandre før jeg sydde inn begge lagene på stroppene. 

Skulle konstruere ermer på en brudekjole. Startet med å måle litt på kunden før jeg klipte rektangler, på brett, med lik bredde hele veien. Modellerte så på kunden og satte nåler før jeg tråklet der jeg skulle sy. Sydde ermene sammen og tråklet de på kjolen, så kunden kunne prøve. Etter prøving sydde jeg inn erme etter nåler satt på prøving, og sydde ermene ordentlig fast. Sydde tilslutt på en litt bred kant med blonder nederst på ermene. Sydde også på to hemper på slepet og et bånd, for oppheng av slep. Tilslutt dampet jeg kjolen. Kunden prøvde en siste gang og da sydde jeg det ene ermet ut litt, så det ikke var så stramt.

Vi fikk inn en dressjakke som skulle legges opp på ermene. Startet med å sprette av knapper og sprette ermet litt åpent før jeg sydde opp og klipte av litt sømmonn og brettet nye hjørner. Sydde igjen og fikset så det ble likt som det var før jeg startet.
Hva har jeg lært?

Å konstruere og modellere ermer på en brudekjole, hvordan man legger opp ermer på dressjakke og litt nye teknikker på å legge opp en kjole.

-Victoria

Lærling – februar 2019

Startet med å sprette av blonder og støttestikninger før jeg åpnet opp kjolen. Målte avstandene jeg skulle sy inn før jeg til slutt sydde inn kjolen. Etter at kunden hadde vært å prøvd så sydde jeg kjolen igjen i sidene, og sydde den inn på skuldrene før kunden skulle komme og prøve igjen.

Jeg skulle bytte lukningen på en kjole til snøring. Startet med å sprette av glidelåsen og få kjolen til å bli åpen bak. Tilpasset så rolur platene til kjolen ved å sy ned kantene på de osv. La hver rolur plate på hver side og sydde de fast, vrengte så kjolen for å sy fast fôret på platene å. Til slutt sydde jeg på plata bak med litt håndsøm. Sydde så på push ups i kjolen før kunden kom og prøvde. Etter prøving dampet jeg kjolen.


Etter at kunden hadde prøvd kjolen så begynte jeg på det å sy igjen kjolen. Klipte av litt sømmonn før jeg sydde den igjen øverst i sidene og sydde inn skjørt lagene så jeg fikk sydd den igjen i midjesømmen. Sydde på spiler på hver side med håndsøm, før jeg vrengte kjolen og sydde noen punkter i hver side, for å feste fôret og ytterstoffet i overdelen . Så kjolen henger pent og ser pen ut. Til slutt sydde jeg på blonder og dampet kjolen.

Skulle utvide ermehulene, så da sprettet jeg av blondene rundt og brettet litt for å se hvor jeg skulle klippe, før jeg klipte og sydde blondene på igjen. Fikset også litt hull på kjolen ved å klippe de, som var nederst på skjøret, bort og sydde en søm over noen.


Hva har jeg lært?

Mer om å utvide ermehull, hvordan jeg bytter til snøring og andre måter å tette igjen hull på en brudekjole i tyll.

-Victoria