Lærling – august 2019

Dressbuksa og dressjakka skulle sys inn. Startet med å måle alle nåler før jeg sprettet opp deler av linninga mb (midt bak) på buksa så jeg kunne sy buksa inn. Syr dobbelt så sømmen er sterkere før jeg spretter opp gamle sømmen, presser og syr linningen fast igjen.

På dressjakka så sprettet jeg først opp deler av sømmen mb i fôret på jakka, så jeg kunne komme inni jakka. Sydde inn likt på “sidesømmene” på ryggen og passet på å sy til “null” før splittene startet og sydde inn sømmen mb på ryggen. Passet underveis på at passformen ble riktig. Klipte av litt sømrom, presset og sydde igjen hullet i fôret. Tilslutt flyttet jeg knappene på jakka noen cm så jakka ble enda litt mindre.

Kjolen skulle legges opp. Startet med å måle nålene jeg hadde satt på hovedstoffet og målte rundt hele for å få riktig lengde. Klipte etter nålene mine før jeg brettet og sydde opp. Klipte chiffon laget en cm lenger enn hovedstoffet før jeg brettet og sydde det opp. Dampet tilslutt kjolen.

Det skulle gjøres en del forskjellige ting på denne kjolen. Startet med å sy den inn i sidene og sy inn på skuldrene før kunden kom og prøvde igjen. Etter prøving sydde jeg igjen kjolen i sidene og sydde den igjen på skuldrene. På prøving hadde jeg satt nåler på lengden, så målte de og satte noen fler før jeg klipte. Fôret klipte jeg bare noen cm kortere enn selve hovedlaget. Kunden kom og prøvde igjen så vi kunne se på ermene hun ville ha på kjolen. Ermene kom fra en bolero vi hadde i butikken, så kunden tok den på under kjolen også satte jeg noen nåler rundt ermehulene. Etter prøving så håndsydde jeg ermene fra boleroen fast og klipte av store eler av boleroen. Passet på at sømmen under ermene matchet med sidesømmene. Dampet tilslutt kjolen.

Startet med å sprette av perler på skuldrene før jeg sydde kjolen inn på skuldrene. Etter dette byttet jeg ut noen av hempene midt bak. Kunden kom og prøvde, og da satte jeg nåler på lengden. Målte nålene jeg hadde satt på prøving og endret noen av de før jeg klipte og sydde opp hoved laget. Hadde satt en nål på fôret så det skulle bli noen cm kortere enn hovedlaget og klipte fôret etter den nålen, før jeg brettet og sydde. Klipte tyll lagene litt lenget enn hovedlaget, og tilslutt dampet jeg kjolen.

Kunden ønsket å gjøre noen endringer så hun fikk mulighet til å ha to kjoler i en kjole. På prøving hadde jeg satte nåler i sidene på kjolen hennes og hvor jeg skulle klippe på den andre brudekjolen hun hadde tatt med og tatt litt mål ift skjørtet jeg skulle lage utifra den andre brudekjolen. Kunden ville klippe av skjørtet på brudekjolen hun hadde tatt med for å ha det under sin kortere brudekjole.

Sydde først inn brudekjolen hennes i sidene og så sprettet jeg blondelaget på kjolen hennes fra glidelåsen så det gikk an å ta skjørtet jeg skulle lage mellom lagene på brudekjolen hennes. Merka opp på den andre brudekjolen før jeg klipte av skjørtet. Klipte en linning av restene fra overdelen. Sydde den ene siden av linningen på skjørtet. Kunden kom og prøvde, og alt passet. Etter prøving så sydde jeg kjolen hennes igjen i sidene, før jeg sydde den andre siden av linninga på skjørtet. Etter dette sydde jeg noen trykknapper og noen hekter på bak i åpningen på skjørtet. Tilslutt dampet jeg kjolen og skjørtet.

På prøving hadde jeg satt litt nåler i sidene, siden kjolen skulle sys inn. Målte nålene før jeg sprettet av blondene der jeg skulle sy den inn, og åpnet opp kjolen i sidene så den kunne sys inn. Sydde kjolen inn, og så sprettet jeg av plata bak til snøringa før jeg sydde på en litt større plate. Kunden kom og prøvde, så etter det sydde jeg igjen kjolen og sydde på blondene igjen. Tilslutt dampet jeg kjolen.

Hva har jeg lært?

Jeg har lært å sy inn en dressjakke, finne andre måter å sy på ermer på en kjole og hvordan man kan bruke enkelte deler på en brudekjole.

Gjennomgåtte kompetansemål:

Utføre håndsøm, maskinsøm og andre teknikker i kjole- og draktsyerfaget.

Analysere, prøve og tilpasse plagg på kunde.

Dokumentere og vurdere eget arbeid.

Ta mål av kunder.

Bruke fagspråk i kommunikasjon med kunder og andre om form, farge og materialer.

-Victoria