Lærling – januar 2020

Skulle bytte glidelåsen på en jakke. Startet med å sprette av den gamle glidelåsen og se hvordan den var sydd på, samtidig som jeg sprettet. Nålte fast den nye glidelåsen på begge sider, før jeg sydde den fast. Undeveis så passet jeg på at begge sidene av glidelåsen matchet. Tilslutt sydde jeg på stikninger, på samme sted som de gamle stikningene var.

Kunden ønsket en mindre utringning, så jeg satte en nål på prøving på hvor mye som skulle sys igjen på utringningen. Håndsydde igjen litt av utringningen. Etter dette la jeg opp kjolen. Hadde satt noen nåler på prøving, så målte de og satte litt nye nåler før jeg klipte og sydde opp kanten. Dampet til slutt kjolen.

Hva har jeg lært?

Har ikke lært noe nytt, men har øvd litt mer på bytting av glidelås på jakke og det å legge opp kjoler med splitt. 

Gjennomførte læreplanmål:

Utføre håndsøm, maskinsøm og andre teknikker i kjole- og draktsyerfaget.

Dokumentere og vurdere eget arbeid.

-Victoria.

Lærling – desember 2019

Skulle bytte glidelåsen i et par jeans. Startet med å sprette ut den gamle glidelåsen, før jeg sydde den nye i. Sydde først glidelåsen fast på den ene siden før jeg fikk plassert den på den andre siden og sydd på stikningene igjen.

Skulle legge opp skjørtet. Hadde satt nåler på lengden, på prøving. Startet med å måle de, før jeg satte nye nåler og klipte. Brettet opp og sydde, før jeg presset den nye kanten.

Skulle gjøre noen endringer på overdelen på en brudekjole. Kjolen hadde en brett ved utringningen som fulgte hele veien fra foran, over skuldrene og bak. Det gjorde at kjolen ble veldig stor og at bruden ble litt borte i kjolen, så den skulle sprettes bort. Startet med å sprette bort delen av bretten som var sydd fast i sidesømmene. Etter det sprettet jeg opp sømmen i utringningen så jeg kunne få bort den store bretten. Vrengte kjolen og sydde igjen utringningen og sidesømmene. Presset og dampet til slutt kjolen. 

Skulle bytte glidelåsen, så sprettet ut den gamle før jeg sydde den nye glidelåsen i, på samme måte som jeg sydde i den andre glidelåsen over^. Presset til slutt buksa.

Hva har jeg lært?

Har ikke lært så mye nytt, men har fått øvd litt mer på bytting av glidelås og sy fine stikninger. 

Gjennomførte læreplanmål:

Utføre håndsøm, maskinsøm og andre teknikker i kjole- og draktsyerfaget.

Analysere, prøve og tilpasse plagg på kunde.

Dokumentere og vurdere eget arbeid.

-Victoria.